Přeskočit na obsah
Domů » Blog

Blog

Zúčastnili jsme se Kulatého stolu na MPSV

V pondělí u kulatého stolu představovali ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) spolu s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) nový zákon o podpoře v bydlení, který by chtěli koncem roku projednat ve vládě a který v současné době prochází připomínkovým řízením. Slibují si od něj, že pomůže 1,3 milionu lidí ohrožených bytovou… Číst dále »Zúčastnili jsme se Kulatého stolu na MPSV

spolkové bydlení

Spolkové bydlení jako cesta z bytové krize?

Další příležitosti k vybudování spolkového bydlení se chce po vzoru západní Evropy chopit i Brno. Radní v lednu schválili záměr realizovat pilotní projekt spolkového bydlení, které by skupině aktivních občanů sdružených ve spolku umožnilo vybudovat za předem určených podmínek bytový dům na městském pozemku. Zastupitelé odhlasovali konkrétní soutěžní podmínky pro první spolkový dům, který by mohl… Číst dále »Spolkové bydlení jako cesta z bytové krize?

Za topení si bytová družstva připlatí. Místy i čtyřnásobně.

Členům společenství vlastníků v Králíkách v Pardubickém kraji, jež sdružuje dvě desítky bytů, se při podpisu nové smlouvy na dodávky plynu protočily panenky. Každá domácnost bude totiž za vytápění ve společné domovní plynové kotelně v příštím roce platit 4,5krát více peněz než letos. V tomto roce náklady na plyn rozpočtené na každý byt ještě činí 4850 korun, v tom následujícím ale vyšplhají na 21 295 korun. Kraličtí vlastníci bytů mu posloužili jako… Číst dále »Za topení si bytová družstva připlatí. Místy i čtyřnásobně.

Zájem o založení bytového družstva roste.

Drahé hypotéky i nemovitosti a obecně nedostupnost vlastního bydlení opět oživují projekty družstevních bytů. Investovat do nich chce Praha, Jihlava i další města. Zájemci o založení bytového družstva nemusejí splňovat tak přísné podmínky, jako když žádají o hypoteční úvěr. Výhodou také je, že často nemusejí ani ničím ručit. Jakub Macháček bydlí s rodinou v nájmu v… Číst dále »Zájem o založení bytového družstva roste.

Vyúčtování tepla v bytových družstev čeká změna. Bohužel k horšímu.

Statisíce lidí žijících v bytovkách čeká od příštího roku změna v rozúčtování nákladů na teplo a společnou přípravu vody. Dosavadní roční zúčtování se rozšíří o další informace a nově k němu přibude i pravidelné měsíční „hlášení“ o průběžné spotřebě energie. Počítá s tím aktualizovaná vyhláška, kterou v návaznosti na pravidla v EU připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Podle kritiků však dokumenty o zúčtování energií budou… Číst dále »Vyúčtování tepla v bytových družstev čeká změna. Bohužel k horšímu.